За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на

...
За задължителен бакшиш от 10% призова председателят на Българската асоциация на
Коментари Харесай

Алибегов иска 10% задължителен бакшиш в заведенията - Икономика

За наложителен бакшиш от 10% прикани ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него бакшишът за сервитьорите би трябвало да се легализира, само че да не бъде облаган с налог. В доста страни в чужбина в сметката написа " tip is included " - " бакшишът е включен " и 10% от сметката на клиента влизат непосредствено в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, който тези хора обслужат, ще остави 10%, уточни той.


" Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, тъй като е удовлетворен от свършената работа. Може да не сте удовлетворени от самото заведение или даден артикул, само че в случай че индивидът, който ви обслужва, го е направил както би трябвало - това е нещо, което вие персонално ще оставите на него. Смятам, че не би трябвало да бъде облагано с налог, само че би трябвало да има регулация ", съобщи Алибегов.

Председателят на финансовата комисия в Народното събрание Петър Чобанов (ДПС) обаче споделя, че в случай че за това има регулация, то би трябвало да се таксува с налог. Алибегов посочи, че в българските закони не съществуват думите " бакшиш " или " сервиз ".

" Легализирането на бакшишите е доста хубаво нещо, тъй като сервитьорите ще могат да употребяват това като спомагателен приход, в случай че желаят да аплайват за заем, само че отново смятам, че това би трябвало да е необлагаемо ", разяснява Ричард Алибегов.

Сервитьорът Радостин Ралев разяснява пред bTV, че не е вярно бакшишът да се полза, тъй като клиентите оставят спомагателна сума, в случай че са удовлетворени, и че по този метод ще се отнеме тласъкът за работа на сервитьорите. " Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре ", сподели Ралев.

" Не е добре да се полза, тъй като това са едни бързи пари, които аз през днешния ден си ги изкарвам и не се надявам на една заплата. Така ще ги получавам със забавяне, а ние примерно действително работим 2 дни в седмицата ", съобщи Мариела Пилонтова пред bTV, която работи в същото заведение.

Алибегов посочи, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си. " Работи се по този начин: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е комплицирано, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да заплащат и налог сервитьорите, в случай че се направи както в чужбина ", сподели той.

Радостин Ралев разяснява, че концепцията за 10% наложителен бакшиш ще улесни работата на сервитьорите и ще понижи грешките при отчитането и разпределението на бакшишите и оборота.

" 10% е добър бакшиш. Напоследък хората като цяло оставят по-малко, а даже от време на време се случва да оставят и тъкмо. Въпреки старанието, което поставяме, те още веднъж не оставят бакшиш - може би, тъй като нямат тази опция ", разяснява и колежката му Мариела Пилонтова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР